Tequila este bautura zeilor cu care muritorii sarbatoresc viata

tequila

Zgomot, muzica, aglomeratie, rasete, prieteni, seri frumoase incepute, continuate si incununate de clinchetului paharelor de shoturi, toate acestea sunt acompaniate de cea mai cunoscuta bautura, savurata pe tot globul. Cu siguranta nu doar o data ai gustat aceasta bautura spirtoasa, pe care ai potentat-o cu un strop de sare si apoi ai imblanzit-o cu o muscatura serioasa de lamaie. Dar te-ai gandit vreodata la originea bauturii? Trebuie sa stii ca aceasta este inconjurata de o aura de misticism si grandoare.

O alura legendara

Aceasta bautura este produsul intalnirii dintre civilizatii. Ea este strans legata de istoria a doua popoare: aztecii si spaniolii, insa a ajuns sa faca parte din cultura globala. Istoria bauturii a inceput acum 1000 de ani pe teritoriul aztec. Originea numelui se trage de la cuvantul “pulque”, ceea ce bastinasii numeau “darul zeilor”. Agava este considerata in mitologie intruparea unei zeite aztece, transformata in planta ca pedeapsa pentru faptele sale. Nectarul plantei reprezenta sangele zeitei, care a devenit o bautura rituala si o ofranda pentru zei.

Exploratorii spanioli ajunsi pe teritoriul Mexicului de astazi au fost primii care au inceput procesul de distilare a bauturii. Unul dintre satele cucerite de spanioli se numea Tequitlan si inseamna “taramul muncii”. Denumirea a fost scurtata si tranformata in Tequila, care mai apoi a devenit numele bauturii distilate.

Procesul de distilare a plantei de agave a dat nastere unei bauturi noi botezata “vin mescal”. Acesta a inceput sa fie transportat in butoaie de whisky, iar astfel bautura a fost suspusa, neintentionat la inceput, unui proces de maturare care nu fusese aplicat pana atunci. In 1873, vinul mescal provenit din orasul mexican Tequila a fost numit in mod oficial asa cum il cunoastem astazi.

Cum se produce?

Licoarea spirtoasa se obtine prin distilarea cu apa a sucului fermentat din planta agava albastra. Procesul de fabricatie este strict reglementat. Orice sortiment trebuie sa aiba un continut minim de 51% agava albastra, caz in care se numeste “Mixto” si poate fi produs si in afara Mexicului. In ceea ce priveste sortimentele cu un procent de 100% de agava albastra, acestea pot fi produse doar in Mexic. In magazinul online BeiCeVrei poti alege dintr-o gama larga de sortimente, dupa preferinte.

Cate sortimente exista?

Exista 5 tipuri de tequila clasificate in functie de procesul de maturare:

Tequila Blanco, Silver sau White – maturata maximum 60 de zile;

Tequila Joven (Young) sau Oro (Gold) – in general, acest tip de bautura este nematurat;

Tequila Reposado (odihnita) – maturata intre 2 si 9 luni.

Energie si exuberanta intr-un pahar

Taria bauturii o face potrivita pentru baut in cantitati mici. De regula, bautura este consumata dintr-o inghititura si imblanzita cu lamaie. Ea este asociata cu distractia si senzatia de energie ce urmeaza inghititurii. Desi nu este nimic in neregula cu acest procedeu, ar trebui sa stii ca anumite popoare, precum mexicanii, savureaza in tihna taria emblematica, bucurandu-se de fiecare picatura.

Diferentele culturale se fac simtite atat in stilul de viata, cat si in obiceiurile culinare si cele legate de consumul diferitelor bauturi. Fara a exista un mod gresit sau corect de a bea licoarea obtinuta din agave, este interesant de stiut ca aceeasi bautura este legata de doua feluri diferite de a vedea si experimenta viata. Oricum ai alege sa o consumi, bautura pe baza de agave este o oda inchinata vietii si bunei dispozitii.