In sezonul gratarelor, pasta de mici este un produs la mare cautare pe rafturile magazinelor. Preparate traditionale, micii se afla pe masa tuturor romanilor in zilele calduroase cand se poate gati afara. Iar daca mai este si sarbatoare, nelipsita este si berea.
Fabricile sau carmangeriile toate produc si carne de mici. O afacere ce produce sau comercializeaza carne pe teritoriul Romaniei nu ar fi profitabila fara pasta de mici. Ea este prezenta in toate restaurantele, tarabele si pe masa tuturor romanilor cel putin o data pe an. Gasiti si la Selgros pasta de mici proaspata, produsa in carmangeria proprie.
V-ati gandit vreodata de ce au ajuns micii atat de populari? Sau, cine a descoperit reteta aceasta? Dar cine le-a dat denumirea care a dat frau la atatea glume? Aflati ca totul a pornit din Bucuresti, intr-un restaurant frecventat de scriitorii vremii. Pastorel Teodoreanu, un scriitor ce isi petrecea serile in restaurantul La Iordachi, relateaza intr-una din scrierile sale ca intr-o seara cu multi clienti restaurantul a ramas fara mate pentru carnati. Acestia erau fabricati pe loc si gatiti proaspeti. Deoarece clientii erau insetati dar si infometati, Iordachi se hotaraste sa puna carnea direct pe gratar si sa o asezoneze putin cu cateva condimente si bicarbonat. Acesta face carnatii mai scurti decat cei obisnuiti pentru ca sa se prepare bine pe gratar. Succesul a venit instantaneu si de atunci micii sau mititeii au tot ramas pe mesele romanilor de pretutindeni.
In scurt timp reteta micilor a fost preluata de catre marile carmangerii care au adoptat-o si au transformat-o astfel incat in prezent exista mai multe mixuri de carne in pasta de mici. Ei pot sa fie din carne de vita, porc si oaie, insa pot sa fie produsi si din mixuri de carne, precum: vita, porc si oaie; vita si porc, vita si oaie, oaie si porc. Mai exista si pasta de mici dietetica din carne de pasare, precum si mici vanatoresti, din carne de caprioara, mistret sau cerb.
In prepararea lor se utilizeaza condimente precum: usturoi, boia, piper, cimbru. Bicarbonatul se foloseste la legarea si consistenta compozitiei. In compozitie se mai adauga stabilizatori de culoare si conservant.
La nivel national s-a constatat ca consumul de mici creste odata cu luna mai si descreste la inceputul lunii octombrie. Cel mai mare procent il au vanzarile din luna August, deoarece multi romani merg atunci in concediu.
Asadar, pentru ca s-a dat startul la gratar si pentru ca nu este nimic mai bun decat mititeii ce sfaraie pe el, va recomand sa urmariti oferta Selgros la pasta de mici. Acolo veti gasi toate produsele din carne foarte proaspete.