Multi dintre noi nu alocam importanta si timpul necesar pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata, astfel ca nu alocam prea mult interes sportului, miscarii in general, si de aceea, ajungem la o anumita varsta in care suntem nevoiti sa aflam tot mai multe despre tratamentul pentru gonartroza.
Gonartroza este o afectiune articulara care apare la nivelul genunchiului si consta in degradarea lenta si progresiva a cartilajului articular de la genunchi in asa fel incat alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si sa determine un anumit grad de disconfort.
Cel mai frecvent gonartroza apare in radul femeilor, a persoanelor supraponderale si a varstnicilor. De cele mai multe ori aceasta afectiune apare la nivelul ambilor genunchi.
Primul simptom prin care se manifesta gonartroza este durerea la nivelul genunchilor.Gonartroza incipienta va determina o durere la nivelul genunchilor care se va resimti in timpul mersului si a exercitiilor fizice, iar in momentul repaosului se va ameliora, ulterior, durerea va aparea chiar si atunci cand suntem in repaos si noaptea.
Pe de alta parte, un alt simptom al gonartrozei este limitarea mobilitatii genunchiului. Ulterior poate sa apara si deformarea articulatiei si schimbarea formei genunchiului. Alte simptome prin care se poate manifesta gonartroza sunt cracmente, junghiuri si arsuri la nivelul genunchilor.
Daca aceste simptome vor aparea se recomanda efectuarea unui consult de specialitate pentru efectuarea unui control.
Cauzele de aparitiei a gonatrozei sunt traumatismele vindecate incorect sau produse in mod repetat cum ar fi sportul de performanta care solicita foarte mult articulatiile, obezitatea, alte forme de artrita inflamatorie, varsta inaintata, apartenenta la sexul feminim, alte afectiuni inflamatorii sau factori genetici.
Ca orice alte afectiune, gonartroza se poate trata prin diferite metode de tratament, iar daca vrei sa afli mai multe despre tratamentul pentru gonartroza, in acest articol vom enumera care sunt metodele de tratament si in ce faze ale stadializarii gonartrozei se aplica.
Asadar, exista tratamentul conservator, tratament cu infiltratii in genunchi si tratament chirurgical cu proteza totala de genunchi.
Cand ne referim la tratamentul conservator, includem variantele clasice de tratament, care sunt recomandate in functie de varsta, stadiul afectiunii si starea generala a pacientului. Ca si recomandari de tratament pentru gonartroza se poate opta pentru un stil de viata sanatos care va presupune slabire daca este cazul, neaparat activitate fizica si evitarea suprasolicitarii genunchilor. Se mai pot efectua sedinte de fizioterapie si kinetoterapie sau tratamente cu diverse produse farmaceutice care au rolul de a diminua durerea resimtita si tratament cu infiltratii intraarticulare.
Tratamentul cu infiltratii in genunchi include infiltratiile cu acid hialuronic, cu plasma imbogatita sau cu celule stem.
Tratamentul chirurgical cu proteza totala de genunchi presupune inlocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza metalica.