Cauze frecvente ale defecțiunii rulmenților

Știai că cele mai frecvente cauze ale defecțiunii rulmenților sunt factorii externi de mediu și montarea necorespunzătoare? Atât tipul rulmentului, cât și felul aplicației și circumstanțele sunt unice, așadar, înainte să ajungi la o conlcuzie cu privire la ce cauzează defecțiunea rulmenților tăi, trebuie să iei în considerare o serie de factori.

Venim în ajutorul tău cu o serie de bloguri din trei părți, pentru a te ajuta să rezolvi problemele cu rulmenții, în care vom discuta despre factorii majori care favorizează defecțiunea rulmenților. Astfel, sperăm ca pe lângă o întreținere preventivă a rulmenților, aceste informații să te ajute să obții o durată de viață mai mare de la rulmenți sau să înțelegi de ce aceștia se strică.

Factori comuni care duc la degradarea rulmentului

  1.       Contaminarea

Cauze: murdărie, resturi abrazive, praf, resturi de oțel provenite din medii de lucru contaminate, mâini sau unelte murdare sau substanțe străine în lubrifianți sau în soluțiile de curățare.

Ce să cauți: știrbirea sau fisurarea elementelor de rulare sau a căilor de rulare, care cauzează vibrații.

Remediere: filtrarea lubrifiantului, curățarea zonelor de lucru, a uneltelor, a instalațiilor și a mâinilor, pentru a reduce riscul de contaminare.

  1.       Montarea necorespunzătoare

Cauze: fixarea necorespunzătoare a ansamblului. În general, montarea lagărelor trebuie efectuată cu  presă pe inelul rotativ.

Ce să cauți: acestea sunt condițiile frecvente care pot provoca ciobituri, uzură, crăpături, temperatură ridicată de funcționare, uzură timpurie și defectarea timpurie a rulmenților:

          Montarea rumenților pe arbori prin lovituri pe cursa exterioară

          Montarea rulmentului în carcasă prin apăsarea inelului interior

          Potrivire slabă a arborelui

          Potrivire slabă a carcasei

          Fixări prea strânse

          Carcasă deformată

          Cuzineți slab finisați

Remediere: montează ansamblurile în mod corespunzător și oferă instruire, astfel ca toți angajații să înțeleagă diferența între un montaj corect și unul incorect.

  1.       Nealinierea

Cauze: arbori îndoiți, umerii de pe arbori deformați, deformarea piuliței de strângere sau instalarea necorespunzătoare din cauza unor piese nepotrivite. Nealiniearea poate provoca preîncălzirea și defectarea separatorului.

Ce să cauți: o urmă de uzură care nu este paralelă cu marginile pistei de rulare ale inelului care nu se rotește.

Remediere: Verifică arborii și carcasele pentru bătaia umerilor și a cuzineților și folosește piulițe de precizie.

  1.       Brinelare falsă

Cauze: mișcarea rapidă a bilelor în pista de rulare, în timp ce echipamentul este inactiv. Elementele care se mișcă rapid provoacă eliminarea lubrifierii, iar lipsa mișcării de rotație nu permite relubrifierea rulmentului.

Ce să cauți: urme de uzură liniară în direcție axială la pasul elementului de rulare, fără margini ridicate, spre deosebire de urme cauzate de montarea necorespunzătoare.

Remediere: elimină sau absoarbe vibrațiile externe și folosește lubrifianți care conțin aditivi anti-uzură.

Dacă informațiile de mai sus ți s-au părut utile, urmărește-ne ca să vezi următoarea noastră postare. Iar dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi.