Stresiune, stresiune, stresiune

Asta cu ”stresiunea” este o adaptare de la ”panică, panică, panică”, dar cu același înțeles. După cum bine știți, prima perioadă din vară pentru unii înseamnă examen de bacalaureat, teste naționale, examen de licență, etc, toate încercările de pe Pământ. În cazul meu, este vorba de ultima sesiune din anul I, la master.
Ei bine, uite de ce cred eu că sesiunea de vară este cea mai proastă idee din invățământ:
1. A venit varaaaa. Adică toate piscinuțele din lume, barurile și cluburile de vară tocmai și-au început sezonul. Pentru noi, tinerii, nu pentru alții. Dacă nu noi, cine să meargă? Și nu, în iulie nu e ca în iunie. La fel cum în iulie nu e ca în august. Ne-am înțeles?
2. E sfârșitul semestrului. Adică, după ce ai învățat un semestru întreg, ai făcut slalom printre cursuri și job, proiecte și teme de semestru, la sfârșit primești drept răsplată tot un examen. Păi e frumos așa? Noi ne cărăm picioarele în fiecare zi la cursuri, ne facem teme și proiecte și sfârșim prin a ne băga capul în alte cărți? Și nu, nu e valabilă aia cu ”ai învățat tot semestrul, deci doar repeți pentru examen”. În primul rând, pentru că nimeni nu are o memorie așa bună, încât să-ți amintești ce ai citit acum 4 luni, și-n al doilea rând, mai niciodată nu se repetă materialele studiate la seminar cu cele din care trebuie să înveți la examen. De ce? Pentru că la sfârșit trebuie să știi mai mult, să citești mai mult… să poți pune în practică ce ai învățat în tot semestrul. Fuck off!
3. E prea cald, dormi și mănânci mai puțin, bei mai mult. Sunt sigură că e un studiu pe undeva că dacă e prea cald, neuronii se dilată și își pierd din proprietăți. La fel și cu dormitul și mâncatul. Păi dacă dormi doar 3-4 ore pe noapte, cum puteți avea pretenția să mai putem funcționa normal? Cât despre băut, nu-i clar că trebuie să consumi mai multe lichide dacă e cald. Am citit eu pe undeva, așa este, pe cuvânt. Și apoi dacă bei, doar n-oi bea numai apă. Ș-așa corpul uman conține 70% apă, dacă ne dizolvăm de la atâta apă…? Așa mai combini, o vodka, un whisky… că doar organismul are nevoie și de arderi.
Și dacă postul meu -petiție vi s-a părut just, eu zic să lansăm o campanie prin care propunem ca sesiunea să aibă loc la începutul semestrului și să fie reprezentată de o lucrare care să conțină părerile noastre în legătură cu materiile pe care urmează să le studiem. Am zis.
Pamflet. Care se vrea a fi pamflet. Poate… cu puțin adevăr.