O evaluare ortopedică este de obicei solicitată în situațiile în care o persoană a suferit o leziune a sistemului musculo-scheletic, cum ar fi un os rupt, o încordare musculară sau ruptură de ligament. Consultația evaluează gradul de vătămare, iar medicul elaborează un plan de tratament, astfel încât pacientul să poată reveni la activitățile sale normale cât mai curând posibil. O evaluare ortopedică va analiza, de asemenea, orice afecțiuni medicale subiacente care ar putea contribui la zona rănită și va dezvolta strategii pentru a le ajuta să le gestioneze.
Evaluarea include teste fizice, teste imagistice (cum ar fi raze X sau RMN), testare manuală și alte examinări. În timpul examinării, medicul ortoped vă va adresa întrebări despre nivelul durerii dumneavoastră și de cât timp durează și dacă ați încercat orice tratament pe cont propriu înainte de a veni la o programare.
Leziuni comune
Leziunile articulare și musculare pot apărea într-o varietate de situații, cum ar fi în timpul sportului sau în timpul activităților de zi cu zi. În unele cazuri, vătămarea poate fi minoră și se va vindeca de la sine cu odihnă. Cu toate acestea, există anumite situații care justifică o evaluare ortopedică. Dacă aveți dureri severe, umflături sau nu puteți mișca zona afectată în mod normal după o rănire, este important să solicitați imediat asistență medicală. În plus, dacă articulația se simte slăbită sau instabilă după o rănire sau dacă aveți amorțeală la nivelul membrelor cauzată de traumă, atunci este, de asemenea, important să mergeți imediat la mrdic. Alte indicii ale leziunilor grave includ vânătăi în jurul zonei afectate și dificultăți de a suporta greutatea pe membrul rănit.
Activitate fizică
Situațiile cu risc ridicat care pot necesita o consultatie medic ortoped includ: orice durere care este experimentată în timpul angajării în activitate fizică și persistă după odihnă, o leziune articulară sau musculară care afectează funcția, inclusiv amorțeală și furnicături, o scădere bruscă a performanței fără niciun motiv aparent și o schimbare a modului în care vă mișcați în timpul activității fizice. Oricare dintre aceste afecțiuni ar trebui evaluată de un specialist ortoped pentru vă asigura sănătatea.
Pe lângă aceste situații cu risc ridicat, sportivii ar trebui să meargă și controale regulate de la un medic ortoped sau un specialist în medicina sportivă. Aceste evaluări pot ajuta la identificarea problemelor potențiale înainte ca acestea să devină probleme grave și oferă sportivilor o oportunitate de a primi sfaturi personalizate cu privire la cel mai bun mod de a preveni rănile. În plus, sportivii care se recuperează după leziuni ar trebui să aibă progresul monitorizat de un medic pentru a asigura o vindecare adecvată și revenirea în siguranță la activitățile fizice.
În general, este important ca cei care se angajează în activități fizice regulate, cum ar fi sportul sau exercițiile fizice, să recunoască semnele situațiilor potențial periculoase care pot necesita o evaluare ortopedică. Detectarea precoce poate ajuta la evitarea problemelor pe termen lung, promovând totodată rezultate mai bune asupra sănătății generale.
Accidente la locul de muncă
Când vine vorba de accidente la locul de muncă o evaluare ortopedică este o examinare cuprinzătoare a sistemului musculo-scheletic, inclusiv a oaselor și articulațiilor. Acest tip de evaluare ar trebui solicitat atunci când a existat o posibilitate de rănire din cauza căderii, impactului cu un obiect sau utilaje și/sau suprasolicitare din cauza mișcărilor repetitive sau ridicării grele. În aceste situații, un ortoped poate determina dacă ați suferit leziuni care v-ar putea limita mobilitatea și ar putea necesita îngrijiri medicale. În plus, această evaluare va ajuta, de asemenea, la identificarea oricăror posibili factori de risc care vă pot crește șansele de a avea un accident similar în viitor.
În concluzie, o evaluare ortopedică este esențială pentru o varietate de afecțiuni musculo-scheletice. De la leziuni grave la dureri cronice, expertiza unui specialist ortoped vă poate ajuta. Dacă vă confruntați cu orice disconfort fizic care interferează cu activitățile de zi cu zi, este important să solicitați asistență medicală și să consultați un medic pentru a obține un diagnostic.