Reguli pentru a fi un turist cat mai bun in timpul drumetiilor montane

Drumetiile montane se pot dovedi a fi o experienta deosebita pentru un concediu sau un weekend dupa o saptamana de munca. Insa, o aventura de acest tip poate sa lase urme nu doar pe aparatul de fotografiat ci si dupa fiecare pas realizat spre destinatie.

sursa:seiza.ro

Este important ca fiecare turist sa respecte o serie de reguli de buna purtare pe munte, astfel incat toti ceilalti care parcurg acelasi traseu sa se poata bucura de frumusetea naturii. Aceste reguli nu numai ca vor contribui la protejarea mediului dar vor transforma drumetiile montane intr-o experienta placuta pentru toti cei care vor urma acelasi traseu.

Reguli importante de care trebuie sa tii cont pentru drumetii montane perfecte

Respecta muntele si vei fi respectat, este o regula care trebuie sa fie retinuta indiferent de situatie. Inainte de a porni la drum, este important sa se efectueze pregatirile necesare: sa fie suficienta apa si mancare, sa existe informatii despre traseul care urmeaza a fi parcurs, sa existe echipament corespunzator, etc. O busola si o harta sunt obligatorii chiar daca este vorba despre o simpla tura de o zi. Indiferent daca este vorba despre o tura cu bicicleta sau la pas, este important sa ramai pe traseul marcat. Nu rupe florile, frunzele din copaci, nu lasa mizerie si, in cazul in care campezi, aduna totul intr-un singur loc si arunca gunoiul in momentul in care ajungi intr-un loc unde este amenajat un spatiu pentru aruncarea deseurilor. Natura nu poate ramane curata decat daca fiecare turist respecta aceste cateva reguli de bun simt.

In cazul in care este vorba despre drumetii montane care se intind pe durata unui weekend, pentru siguranta proprie este recomandat sa se utilizeze locurile de campare deja amenajate in acest scop. De asemenea, locul de campare trebuie lasat in aceeasi conditie in care a fost gasit deoarece si alte persoane vor dori sa se bucure de aceleasi conditii bune de care ai avut parte.

In cazul in care doresti sa ramai peste noapte pe munte, aprinde focul doar daca este necesar. In schimb, poti folosi un arzator pentru camping cu butelie. Daca nu exista alta alternativa, atunci aprinde focul numai in locurile special amenajate pentru acest scop. Nu taia copacii pentru a face un foc ci foloseste crengile care sunt deja cazute si sunt uscate. La plecare, verifica intotdeauna daca focul este bine stins pentru a nu cauza un incendiu de vegetatie.

Alte reguli privind siguranta si protejarea naturii

Pastreaza distanta fata de animalele salbatice si, in caz de nevoie ia-ti masurile de precautie necesare. Nu te apropia de animalele salbatice pentru a le face fotografii. Daca sunt destul de aproape atunci este mai bine sa iti iei masuri de precautie pentru a fi in siguranta. Lasa natura asa cum este si nu incerca sa faci lucruri care ai putea sa le regreti mai tarziu.

De asemenea, tine minte ca nu esti singur pe traseu iar in locurile de campare apropiate mai sunt si alti turisti care pot sa se afle in zona si, probabil, prefera linistea si armonia naturii. Nu are rost sa fie deranjati cu muzica data la maxim sau galagie. Daca ai un animal de companie nu il lasa in apropierea altor turisti.

Respectand aceste reguli vei putea sa te bucuri de natura. Activitatile outdoor realizate in mod responsabil le asigura si altora posibilitatea de a se bucura de un peisaj curat si mentinut.