O chestiune… de milimetri: iata cum abordezi „problema” firului de motocoasa!

Alegerea firului de motocoasa ideal, pentru nevoile tale si situatia in care te afli, este o problema delicata, in care fiecare milimetru in plus sau lipsa conteaza si iti poate afecta productivitatea, precum si aspectul final al lucrarii. Tocmai de aceea, parcurgand articolul in continuare, vei afla care sunt optiunile tale, in functie de modelul de motoutilaj pe care il detii si de tipul de iarba, arbust ori gard viu pe care trebuie sa-l tai sau finisezi. Practic, puterea echipamentului si grosimea vegetatiei reprezinta principalele caracteristici dupa care trebuie sa te ghidezi in „misiunea” ta de a face achizitia perfecta!

In primul rand, firul de motocoasa si puterea masinii propriu-zise trebuie sa fie proportionale, intrucat, in caz contrar, motorul se va supraincalzi, consumul va creste, iar durata de viata a utilajului va scadea. Apoi, va trebui sa tii cont si de rezistenta vegetatiei in raport cu mecanismul de taiere: cu cat iarba este mai groasa, cu atat si rezistenta va fi mai mare. Totusi, acest lucru nu inseamna neaparat sa alegi cel mai gros fir intotdeauna, intrucat o astfel de solutie va duce la un deznodamant nedorit: iarba va fi pur si simplu smulsa, in loc sa fie rupta sau taiata in mod elegant.

fir motocoasa

De asemenea, este nevoie sa iei in considerare si tipul de vegetatie: iarba de gradina, spre exemplu, care este cosita foarte des, va avea nevoie de un fir motocoasa foarte subtire, comparativ cu un tufis sau un camp neingrijit, care poate fi si plin de pietris. O greseala frecventa, in special a utilizatorilor incepatori, este aceea de a considera ca, daca opteaza pentru un fir mai gros decat ar fi necesar in mod normal, vor termina treaba mai repede si mai eficient. Problema este, insa, ca o grosime mai mare va atrage dupa sine o supraincarcare a motorului.

In oferta magazinului online generalmotor.ro, se regasesc numeroase modele de fir de motocoasa, cu grosimi de la putin peste 1 mm la peste 3 mm, in role de la cativa metri pana la cateva sute de metri. Cele mai subtiri (intre 1,2 mm si 2 mm) sunt proiectate pentru iarba scurta si plante cu o crestere redusa, spre exemplu trifoiul, si pot fi utilizate inclusiv pe motoutilaje de putere redusa. Cele medii (intre 2 mm si 3 mm) sunt proiectate pentru iarba lunga, putand fi folosite pe echipamente de putere medie. Nu in ultimul rand, firele groase (peste 3 mm), care sunt de obicei rasucite, zimtate ori patrate, vor fi montate exclusiv pe utilajele puternice si vor fi folosite pentru cosmetizarea ori indepartarea tufarisului des si dens.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca, daca vrei ca firul de motocoasa sa-si pastreze proprietatile intacte, atat la propriu, cat si la figurat, trebuie sa-l depozitezi departe de surse de caldura si sa-l umezesti inainte de utilizare, in cazul in care constati ca este prea uscat si nu mai da dovada de suficienta flexibilitate. In concluzie, acum stii atat de unde, cat si cum sa alegi firul perfect pentru echipamentul pe care il detii si pentru vegetatia pe care trebuie sa o indepartezi. Mult succes!