Gaz pentru grătar – butan sau propan?

Gaz pentru grătar - butan sau propan?

Cumpărarea unui grătar pe gaz poate fi mai mult decât puțin complicată. Credeți că ați stabilit ce doriți, apoi descoperiți că există două tipuri de GPL (gaz petrolier licheificat) – butan și propan. Nu numai asta, dar unele butelii la domiciliu vin cu supape de dimensiuni diferite.

Butanul a fost folosit mai frecvent pentru grătare decât propanul la un moment dat, dar situația pare să se fi inversat în ultimii ani. De fapt, multe, dacă nu chiar majoritatea, grătare pot folosi butan sau propan, în funcție de supapa de reglare montată pe grătar. Cele mai multe grătare sunt dotate standard cu un regulator roșu de propan. Dar este un gaz mai bun decât celălalt?

Iată rezumatul proprietăților diferitelor gaze de gătit:

  1. Pentru comparație, gazul natural – livrat către milioane de locuințe prin rețeaua de gaz – are formula chimică CH4. Când este ars, un metru cub de gaz natural va furniza 38 de megajuli de energie.
  2. Propanul, formula chimică C3H8, produce 96 de megajuli de energie pe metru cub.
  3. Butanul, formula C4H10, produce 126 megajuli de energie pe metru cub – mult mai mult decât gazul natural sau propanul.

Iată rezumatul proprietăților diferitelor gaze de gătit:

Deci butanul trebuie să fie mai bun atunci? Dacă viața ar fi atât de simplă. Butanul nu funcționează bine la temperaturi scăzute. Când este prea răcoros, rămâne sub formă de lichid și presiunea gazului scade. Asta înseamnă că o butelie de gaz butan va produce o presiune mai mică odată ce temperatura sticlei scade sub 10 grade C. Sticlele devin de fapt mai reci în utilizare, deoarece căldura este îndepărtată din sticlă când butanul lichid fierbe în gazul care iese din regulator. Cu cât rata de consum este mai mare, cu atât sticla devine mai rece. Folosiți-l prea repede la temperaturi scăzute, iar presiunea gazului poate scădea semnificativ. La un nivel nu contează – cine dorește să facă grătar pe vreme rece? Ce zici de cineva care a suferit o întrerupere a curentului din cauza furtunilor de zăpadă?

O cantitate dată de butan va arde mai fierbinte decât propanul, dar de fapt regulatorii de propan eliberează gazul la o rată mai mare pentru a compensa. De fapt, mulți oameni vă vor spune că propanul arde mai tare. Ambele gaze sunt mai grele decât aerul, motiv pentru care grătarele au găuri în fund. În caz contrar, orice scurgere de gaz (de exemplu dintr-un arzător care a explodat) s-ar acumula în partea de jos, gata să explodeze în fața cuiva care aprinde grătarul.

Butelii la domiciliu satu mare sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni diferite și, confuz, cu diferite accesorii de reglare. Regulatoarele fixabile utilizate pentru grătare sunt albastre pentru butan, cu o dimensiune standard standard a supapei de 21 mm. Regulatoarele de propan sunt roșii cu dimensiunea internă de 27 mm. Asta înseamnă că nu este posibil să vă conectați la o sticlă de propan folosind un regulator de butan sau invers.