Despre Feteasca Neagra, un soi apreciat de catre toti!

Nu este niciun secret ca exista o multime de soiuri de struguri din care se poate produce vin de calitate, vin ce poate matura echilibrat si ce poate aduce arome imbietoare in fiecare pahar. Crama Girboiu stie acest lucru si de aceea ofera o gama variata de vinuri, printre care si vin din soiul cel mai indragit de catre romani: Feteasca Neagra!

Feteasca Neagra este un soi de struguri cu coaja inchisa, originar din Republica Moldova si Romania, desi acum este plantat mai mult in aceasta din urma. Se considera ca produce unele dintre cele mai bune vinuri rosii romanesti, prezentand caractere de fructe picante, afumate si o structura buna a taninului.

Teritoriul originar al soiului de struguri, al carui nume inseamna „fecioara neagra”, a fost vechiul principat al Moldovei. Aceasta regiune istorica formeaza acum cea mai mare parte a Republicii Moldova, precum si regiunea invecinata cu estul Romaniei, numita si Moldova, cu doua parti mai mici apartinand acum Ucrainei.

Feteasca Neagra a disparut in mare parte din casa sa moldoveneasca in timpul erei sovietice, desi a continuat sa fie cultivata in Romania, cu accent pe estul tarii. Nu este plantat comercial in afara Europei de Est, desi o tendinta moderna catre soiuri de struguri mai obscure poate vedea aceasta schimbare in anii urmatori, mai ales ca strugurii sunt considerati a fi de o anumita calitate.

Feteasca Neagra este o perspectiva atractiva pentru viticultori, deoarece este rezistenta atat la temperaturi scazute, cat si la conditii de seceta. Se coace tarziu si are coji groase, ducand la vinuri cu o concentratie excelenta de antociani, dand un pigment bun vinurilor. In zilele noastre, Feteasca Neagra este produsa de obicei ca vin de soi, desi in trecut era adesea amestecata cu Cabernet Sauvignon si Merlot pentru a-i conferi mai mult corp si greutate.

Un vin tipic Feteasca Neagra este cunoscut pentru culoarea rosu-rubiniu adanc, aromele caracteristice de mure si poate fi maturat daca este manipulat bine in crama. Ciresele negre, prunele si ciocolata pot fi, de asemenea, detectabile, precum si vanilia unde vinurile au stat in stejar. Este un strugure relativ versatil, deoarece Feteasca Neagra poate fi gasita sub forma de vin sec, demisec sau dulce.

Ce gust are vinul Feteasca Neagra?

Fructele rosii domina somptuos armonia aromatica. Un vin care indrazneste sa decline acest soi de struguri Feteasca intr-un mod original.

Are o culoare rubinie stralucitoare si inchisa, iar nasul este plin de gust de pruna afumata, cirese salbatice si minerale. Este ca un corp rotund, curg neted, taninuri blande, alcool bine integrat si aciditate excelenta.

Aroma aduce pe primul loc ciresele, lichiorul de cirese si dulceata de prune, pe locul doi o ciocolata neagra si aluziile de vanilie se strecoara.

Postgustul este proaspat cu multe fructe de padure rosii si vinul are ceva indescriptibil.

Pe langa faptul ca vinul rosu este delicios, acesta va si mai bun daca este savurat alaturi de preaparatele corespunzatoare este si foarte sanatos!

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant cunoscut pana in prezent si este de pana la 5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai bun ca Vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C.