Cum poti reduce costurile la utilitati, mentinand in acelasi timp luminile aprinse?

Cele mai economice solutii sunt becurile LED. Cu ajutorul lor poti tine luminile aprinse, in timp ce consumi putin. Becurile cu LED sunt o solutie eficienta pentru reducerea costurilor cu utilitatile, respectand in acelasi timp mediul inconjurator. Din ce in ce mai populare pe piata si din ce in ce mai apreciate de cei care le cumpara, lampile cu LED sunt acum ceva obisnuit in casele noastre. Sa vedem in acest articol ce inseamna lumina LED si cat de mult se economiseste prin utilizarea luminilor LED in casa in comparatie cu alte tipuri de becuri.

Becuri cu LED-uri: ce sunt acestea

LED inseamna Light Emitting Diod. Aceste becuri, introduse in anii 1960 si comercializate pe scara larga la sfarsitul secolului XX, cu inovatii in materie de culori si nuante, reprezinta viitorul iluminatului. Becurile cu LED folosesc surse de lumina diferite fata de alte tipuri de becuri si sunt mai putin poluante.  Becurile cu LED reprezinta cea mai avansata tehnologie de iluminat de pe piata in prezent si au depasit becurile traditionale cu incandescenta si becurile cu consum redus de energie. In comparatie cu acestea din urma, ele dureaza de pana la 12 ori mai mult si consuma cu aproximativ 80% mai putina energie. Becurile LED pot fi impartite in becuri fluorescente compacte si cu halogen. Primele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic si au o durata de viata mai lunga, iar cele din urma ofera o lumina mai puternica si mai stralucitoare, ceea ce le face potrivite pentru mediile casnice.  Click aici pentru a vedea o lustra cu leduri moderna.

Becuri cu LED-uri: cat de mult consuma?

Atunci cand se opteaza pentru luminile cu LED-uri la domiciliu, trebuie sa se tina cont de costuri. Becurile cu LED au un pret unitar mai mare decat becurile traditionale, dar ofera economii la factura. Consumul LED-urilor variaza intre 3 si 10 wati-ora. Cu toate acestea, unele modele, inclusiv cele colorate, se opresc chiar la 0,001 kWh. Pentru 500 de ore de luminozitate, consumul este estimat la mai putin de jumatate din cel al unui bec cu consum redus de energie. In medie, un bec cu LED asigura economii de energie de 95% in comparatie cu becurile cu incandescenta, 80% in comparatie cu becurile cu halogen si 60% in comparatie cu becurile fluorescente.

Becuri cu LED-uri: Avantaje

Avantajele becurilor cu LED-uri sunt multiple. Printre acestea se numara:

  • Longevitate: in comparatie cu becurile conventionale, acestea au un ciclu de functionare de peste 10.000 de ore si, in unele cazuri, de pana la 50.000 de ore, fata de 750 de ore pentru becurile fluorescente. LED-urile dureaza de cel putin 20 de ori mai mult decat o lampa cu halogen.
  • Consum redus: pentru aceeasi eficienta luminoasa, un LED consuma de 10 ori mai putin decat o sursa cu halogen si la jumatate fata de o lampa fluorescenta. Acest lucru se traduce prin economii considerabile la factura.
  • Timp de pornire zero: LED-urile se aprind instantaneu de indata ce este apasat butonul si nu trebuie sa se incalzeasca.
  • Reducerea emisiilor de caldura.
  • Cresterea rezistentei.
  • Risc redus de rupere.
  • Absenta emisiilor in infrarosu si ultraviolet.
  • Absenta mercurului.
  • Compatibilitate cu toate tipurile de conexiuni.
  • Schimbarea culorii si a temperaturii fara utilizarea de filtre.