Consumul de somon reduce riscul de artrită reumatoidă

Un studiu a arătat că peştele gras, precum somonul sau macroul, au avut efectul cel mai marcant, prin reducerea riscului apariţiei artritei reumatoide cu 52%. Aceleaşi beneficii le poţi avea dacă consumi 4 porţii pe săptămână de peşte slab, cum ar fi codul sau cambula.
Diferenţa o dă consumul de acizi graşi Omega-3, care în prezent îi întâlnim mult mai des la peştele gras.
Dacă mănânci doar o porţie din orice tip de peşte în fiecare săptămână timp de 10 ani, riscul de a face artrită este de doar 29%, comparativ cu cei care consumă mai puţin peşte. Femeile de vârstă mijlocie şi cele mai înaintate în vârstă sunt şi mai expuse la artrita reumatoidă. Studiul suedez, publicat în Analele bolilor reumatice, a implicat 32.000 de femei, născute între 1914 şi 1948.
Ele au completat chestionarele pe baza a ceea ce au mâncat, în 1987 şi din nou 1997. În această perioadă, la 205 femei s-a dezvoltat artrita reumatoidă. După ajustarea factorilor precum fumatul, consumul de alcool şi vârsta, cercetătorii de la Institutul de Medicina Mediului din Karolinska, Stockholm au constatat că femeile cu aport zilnic ridicat de acizi graşi Omega-3 provenind din uleiurile de peşte, între 1987 şi 1997, au avut cu 52% un risc mai mic de a dezvolta artrita.
Artrita reumatoidă este o boală cronică inflamatorie care cauzează dureri şi umflături la nivelul articulaţiilor. Se consideră că acizii graşi Omega-3 blochează răspunsul organismului la inflamaţie. Peştele gras conţine cele mai înalte niveluri de acizi graşi Omega-3, care sunt consideraţi esenţiali, deoarece organismul nu le poate procura din alte surse. Cea mai bună sursă este peştele precum macroul, heringul, somonul, sardinele sau păstrăvul.
Autor: Simona Avramescu