Combinezoanele de lucru sunt universale sau pe marimi? Iata raspunsul specialistilor!

Purtarea unor combinezoane de lucru potrivite face diferenta, intr-o unitate medicala sau intr-un cabinet de cercetare, intre sanatate si contactul cu microbi sau virusuri periculoase. In alte domenii industriale, ele pot sa ofere protectie impotriva pulberilor fine care plutesc in aer sau a improscarii cu lichide sub presiune.

Indiferent de riscurile care exista in mediul in care lucrezi, nu trebuie sa alegi niciodata la intamplare modelul de combinezoane de lucru pe care il folosesti. La cumpararea acestora pentru tine sau pentru angajatii tai, este nevoie sa tii cont de mai multe caracteristici, inclusiv de marime, pentru a diminua orice risc.

combinezoane de lucru

Importanta alegerii unor marimi potrivite

Purtarea unor haine de protectie prea stramte sau prea largi nu este niciodata recomandata. Daca nu corespund dimensiunilor corporale ale fiecarei persoane, exista un risc crescut sa nu isi indeplineasca rolul protector. In plus, ajung sa impiedice miscarile firesti ale corpului si apare fie riscul de rupere, in caz ca sunt prea stramte, fie cel ca unele parti sa atarne si sa intre in contact direct cu substante periculoase, daca este vorba despre haine prea largi.

In magazinul online totalclean.ro este disponibila o oferta bogata de combinezoane de lucru, cu marimi dintre cele mai diverse, pornind de la S, continuand cu M si ajungand la L, XL sau chiar XXL. Un patron responsabil va cumpara toate tipurile de echipamente, pentru a fi sigur ca fiecare angajat al sau, indiferent de dimensiunile corpului, va fi protejat in mod corespunzator.

Tipuri de combinezoane de lucru, conform normelor europene

Dincolo de marime, exista si alte criterii de clasificare a hainelor de protectie. Uniunea Europeana a stabilit o impartire in 6 categorii, pentru a se asigura ca toti muncitorii din spatiul comunitar, din Portugalia pana in Romania si din Danemarca pana in Grecia, au parte de aceleasi conditii de lucru. Este vorba despre urmatoarele tipuri:

tipul 1 contine echipamente etanse, presurizate, cu sursa de aer independenta, care ofera protectie impotriva gazelor si a lichidelor periculoase, a aerosolilor si particulelor solide;

al doilea tip contine echipamente care nu sunt etanse, dar pot sa aiba o sursa externa de aer. Asigura in mod eficient protectia impotriva gazelor si aerosolilor;

tipul 3 de combinezoane de lucru ofera protectie impotriva substantelor chimice lichide, fiind rezistent la contactul cu lichide sub presiune;

al patrulea tip protejeaza impotriva improscarii cu lichide, substante chimice si aerosoli, in medii fara contaminanti in aer;

tipul al cincilea ofera un grad ridicat de protectie impotriva pulberilor periculoase si a particulelor solide aeropurtate;

al saselea tip este destinat mediilor de lucru cu riscuri minime si ofera protectie la contactul cu substante chimice lichide.

Un alt criteriu de clasificare a echipamentelor consta in durata de utilizare a acestora. Pot fi de unica folosinta, care sunt aruncate dupa o singura purtare, sau reutilizabile, care pot fi spalate si apoi purtate din nou. Este important ca spalarea acestora din urma sa se realizeze doar la serviciu sau in curatatorii specializate.

Tine cont de toate aceste criterii atunci cand cumperi combinezoane de lucru si doar astfel vei fi in deplina siguranta!