Gimnastica medicala este un set de exercitii care au ca scop restabilirea echilibrului muscular: in special, este o serie de miscari, bazate pe imbunatatirea posturii si a capacitatii de control a corpului, capabile sa actioneze asupra zonelor corpului care sunt rigide sau afectate de dureri. Exercitiile, care pot avea atat functii terapeutice, cat si preventive, au ca scop reeducarea corpului uman pentru a efectua corect miscarile si pentru a adopta posturile corecte in viata de zi cu zi.
Aplicatii
Gimnastica posturala este utilizata ca tehnica de reabilitare atunci cand apar anumite probleme la nivelul coloanei vertebrale si al posturii (adica postura zilnica a corpului), fie din cauza unui stil de viata sedentar, fie din cauza unei interventii chirurgicale. In special, este recomandata in cazurile de slabiciune sau rigiditate musculara care duc la probleme ale coloanei vertebrale, sau in urma unor inlocuiri de sold, entorse prost tratate sau operatii de menisc. Mai multe informatii aici .
Obiective terapeutice
Principalele obiective ale gimnasticii sunt:
- Decompresia discurilor intervertebrale, utila pentru recuperarea grosimii dintre discuri.
- Recuperarea mobilitatii articulare si a elasticitatii musculare.
- Fortificarea musculara, in special a muschilor abdominali si a membrelor inferioare pentru a proteja coloana vertebrala
- Autocontrolul muschilor pentru a imbunatati postura si a folosi corect spatele.
Procedura
Gimnastica posturala functioneaza prin respectarea anumitor reguli. Postura este reglata de muschi diferiti de cei care regleaza miscarea: acesti muschi, pe langa faptul ca au doar functii posturale, sunt, de asemenea, comandati de mecanisme neurologice diferite de cele dinamice. Acest lucru inseamna ca, pentru a optimiza functia lor si, prin urmare, pentru a imbunatati constiinta si calitatea miscarii, trebuie sa fie stimulate intr-un mod diferit: atunci cand se efectueaza exercitii, fie ca se adopta o anumita postura sau se executa miscari specifice, se cauta controlul asupra pozitiei corpului. Exercitiile posturale ajuta, de fapt, la imbunatatirea perceptiei corpului insusi si, prin urmare, invata modul corect de utilizare a acestuia (la locul de munca, in timpul sederii, in timpul mersului, in diverse situatii cotidiene). Obiectivul principal este calitatea miscarii: gimnastica posturala este o gimnastica usoara, care necesita repetarea miscarii, dar numarul de ori de cate ori se executa o anumita miscare nu este la fel de important ca si modul in care este executata.
In timpul executarii exercitiului, care trebuie sa se faca lent, atentia este stimulata pentru a percepe fiecare senzatie utila pentru a constientiza miscarea: trebuie sa se acorde atentie alinierii si pozitiei dobandite. Chiar daca concentrarea constanta, necesara pentru a controla partile individuale ale corpului, poate fi initial putin dificila si obositoare, cu timpul si cu repetitia, controlul tinde sa devina automat. Respiratia, care trebuie sa fie regulata si continua, marcheaza timpii si pauzele (este esential sa se respecte succesiunea de interventie a muschilor). Exercitiile specifice gimnasticii posturale includ: exercitii cervicale, exercitii pentru sciatica, exercitii pentru scolioza, exercitii pentru lumbago, exercitii pentru cifoza, exercitii pentru lordose. Sesiunile de gimnastica medicala, care pot fi individuale sau de grup, se desfasoara intr-un mediu relaxat si de sustinere. Diferitele tehnici utilizate sunt adaptate la nevoile individuale. Durata medie a unei lectii este de aproximativ o ora si jumatate.